Merkez bankaları faiz artışlarına hazırlanırken döviz türevlerine talep artıyor

 

Merkez bankaları faiz artışlarına hazırlanırken döviz türevlerine talep artıyor

LONDRA, 10 Ağustos (Reuters) - CME Group'un Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, yatırımcıların ABD Merkez Bankası ve diğer büyük merkez bankalarının yüksek faiz artırımlarına hazırlandıklarının bir işareti olarak, döviz türevlerine olan talep bu yıl artış gösterdi.

Dünyanın en büyük finansal türev borsası olan CME'ye göre "açık pozisyon" (vadesi dolmamış vadeli işlem ve opsiyon sayısı) Temmuz ayı sonunda yıllık %8,8 artışla 272,5 milyar dolar oldu.

CME tarafından Reuters'a yapılan açıklamada, büyük açık pozisyonların Mayıs ayında 1.312 kontrat ile rekor seviyeye ulaştığı, Temmuz ayında ise 1.192'ye gerilediği belirtildi.

Chicago merkezli CME, bu artışın merkez bankalarının son on yılların en büyük enflasyon artışını engellemeye çalışırken finansal piyasaların agresif parasal sıkılaştırmaya hazırlanmasına bağlandığını söyledi.

Mayıs ayındaki açık faiz artışı, Fed'in Haziran ayındaki 75 baz puanlık (bps) faiz artışının hemen öncesinde geldi.

ABD merkez bankası Temmuz ayında da faizleri 75 baz puan artırdı; Kanada Merkez Bankası'nın da 100 baz puanlık bir artış yaptığı ve Avrupa Merkez Bankası'nın on yıldan uzun bir süredir ilk parasal sıkılaştırma döngüsünü 50 baz puanlık bir hamleyle başlattığı bir ay.

CME Group kıdemli ekonomisti Erik Norland, "piyasa katılımcılarının açıkça hazırlandığı beklenenden daha büyük (faiz) artışları için koşullar olgunlaşmış durumda" dedi.

Döviz piyasaları son aylarda büyük hareketlere sahne oldu; örneğin dolar endeksi Nisan-Haziran döneminde %6,6 artarak 2016 sonundan bu yana en büyük çeyreklik kazancı elde etti.

CME verilerine göre, CME döviz vadeli işlemlerindeki ortalama günlük işlem hacimleri Temmuz ayında bir önceki yıla kıyasla %32 artarken, bu artış euro vadeli işlemlerinde yaklaşık %43 ve yende yaklaşık %60'lık bir sıçrama ile gerçekleşti.