Yatırımcılar ABD enflasyon raporunu beklerken dolar yükseliyor

 

Yatırımcılar ABD enflasyon raporunu beklerken dolar yükseliyor

NEW YORK, 9 Ağustos (Reuters) - Federal Rezerv'in Eylül ayında beklenen faiz artırımında ne kadar agresif olacağına dair ipuçları sunabilecek önemli enflasyon rakamları öncesinde risk iştahının azalmasıyla güvenli liman dolar Salı günü yükselişe geçerek önceki kayıplarını sildi.

Para biriminin emsallerinden oluşan bir sepet karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, Doğu saatiyle 15:15'te (1915 GMT) %0,047 artışla 106,38 seviyesindeydi.

Dolar, seansın başından itibaren zayıf yaz ticaretinde düşüşe geçti, ancak daha sonra ABD borsalarının kar uyarıları, küresel enflasyon endişeleri ve ABD işçi verimliliğinin ikinci çeyrekte keskin bir şekilde düştüğünü gösteren verilerle düşmesiyle rotasını tersine çevirdi. devamı

Monex USA işlem müdürü Juan Perez, doların güvenli liman cazibesine ilişkin olarak, "Çok sayıda küresel sorun var ve bunları görmezden gelemeyiz ve bu da küresel büyüme üzerinde çok fazla aşağı yönlü baskı oluşturuyor" dedi.

Tüccarlar için en büyük odak noktası, Fed'in Haziran ve Temmuz aylarında arka arkaya yaptığı 75 baz puanlık artışların ardından Temmuz ayında on yılların en yüksek enflasyonunun azaldığını göstermesi beklenen Çarşamba günkü ABD Tüketici Fiyat Endeksi raporu.

Ancak Cuma günü açıklanan veriler, ABD'li işverenlerin geçen ay beklenenden çok daha fazla işçiyi işe aldığını ve ücretlerin hala güçlü bir şekilde arttığını göstererek, Fed'in 20-21 Eylül'deki toplantısında bir başka devasa faiz artışına yönelik bahisleri artırdı. devamı

Para piyasası vadeli işlemleri, traderların önümüzdeki ay 75 baz puanlık bir artış için yaklaşık üçte iki şans gördüğünü gösteriyor.

Oanda'da kıdemli piyasa analisti olan Edward Moya, "Sürekli olarak beklenenden daha yüksek enflasyon raporları alıyoruz ve bu tekrarlanırsa, piyasa buna hazırlıklı değil," dedi. Moya, doların daha fazla güçlenme potansiyeli hakkında, "Eğer bu gerçekleşirse, Euro karşısında yeniden pariteyi test ediyoruz," dedi.

Euro %0,2 artışla 1,0204 dolar olurken, sterlin %0,12 düşüşle 1,2065 dolar oldu. Yen karşısında dolar 0,14 düşüşle 135,195 yen oldu.

Reuters anketine katılan ekonomistler, yıllık manşet enflasyonu (USCPNY=ECI) %8,7 olarak görüyor - nispeten yüksek, ancak geçen ayki %9,1 rakamının altında. Fed enflasyonu %2 olarak hedefliyor.

Yakın vadede agresif artırım beklentilerinin artması, kısa vadeli Hazine getirilerini uzun vadeli benzerlerinin daha da üzerine çıkardı.

Güvenilir bir resesyon göstergesi olan iki ve 10 yıllık Hazine getirileri arasındaki fark son yirmi yılın en büyük seviyesine ulaştı.

"ABD getiri eğrisi tersine dönmüş durumda ve bu da resesyonun yaklaştığını gösteriyor. Ancak hisse senedi piyasaları Fed'in yakında duracağına ve 2023'te kesintiye başlayacağına inanıyor gibi görünüyor," dedi Mizuho kıdemli ekonomisti Colin Asher.

"Bence yarınki TÜFE verileri Fed'in durmayacağını gösterecek, bu da bana önümüzdeki birkaç ay içinde dolardaki herhangi bir düşüşü sınırlayacak olan daha zayıf hisse senedi piyasalarına işaret ediyor."

Ancak doların güvenli liman statüsü, özellikle büyüme ve jeopolitik endişeler artarken, doların tepkisini tahmin etmeyi biraz daha zorlaştırıyor.

Çin, Tayvan yakınlarındaki askeri tatbikatları genişletti ve kendi kendini yöneten adanın dışişleri bakanı, Çin'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretini protesto etmek için başlatılan tatbikatları bir işgale hazırlanmak için bahane olarak kullandığını söyledi. devamı

Diğer yerlerde, piyasa riskinin barometresi olarak görülen Avustralya doları %0,41 düşüşle 0,6955$'a ve Yeni Zelanda doları %0,14 düşüşle 0,62765$'a geriledi.