Yatırımcılar enflasyon verilerini beklerken hisse senetleri düştü, dolar sabit kaldı

 

Yatırımcılar enflasyon verilerini beklerken hisse senetleri düştü, dolar sabit kaldı

TOKYO/LONDRA, 10 Ağustos (Reuters) - Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın daha agresif faiz artışları için iştahına işaret edebilecek ABD enflasyon verilerinin açıklanmasından önce bahis oynamakta isteksiz oldukları için Çarşamba günü hisse senetleri titrerken, büyük para birimleri sabit kaldı.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporu 1230 GMT'de açıklanacak ve piyasalar geçen haftaki beklenmedik derecede güçlü ABD istihdam rakamlarına rağmen Temmuz ayında enflasyonun azaldığına dair işaretleri izleyecek.

Piyasa, Fed'in bir sonraki toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artışı olasılığını %69,5 olarak fiyatlıyor. Reuters anketine katılan ekonomistler, TÜFE'nin yıllık manşet enflasyonun (USCPNY=ECI) %8,7 ile Fed'in hedefi olan %2'nin çok üzerinde, ancak geçen ayki %9,1'den daha düşük olmasını bekliyor.

Avrupa'nın gösterge STOXX endeksi (.STOXX), MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksindeki (.MIAPJ0000PUS) %1,2'lik daha büyük düşüşün ardından %0,43 düşerken, Japonya'nın Nikkei (.N225) %0,65 düşüşle kapandı.

Invesco'da Japonya dışı Asya Pasifik küresel piyasa stratejisti olan David Chao, "Henüz ayı piyasası ormanından geçtiğimizi düşünmüyorum - resesyon riskleri beliriyor ve Fed'in agresif kemer sıkma politikasını bitirdiğini düşünmüyorum," dedi.

"Piyasaların bu değişkenleri tam olarak dikkate aldığını düşünmüyorum. Bu haftaki enflasyon verileri, Fed'in yakın vadeli politika görünümü hakkında bize kesinlikle daha fazla netlik kazandıracak."

ABD piyasaları, S&P 500 vadeli işlemlerinin %0,06'lık düşüşüyle genel olarak yatay açılacak gibi görünüyordu.

Dolar, Temmuz ayının ortasında başlayan geri çekilme sürecine ara vererek sabit kaldı. Güvenli liman doları altı büyük emsaline karşı ölçen dolar endeksi 106,3 seviyesindeydi.

Chao, "Bu hafta güçlü bir TÜFE baskısı, Fed'in agresif faiz artırım yoluna geri döndüğü anlamına gelebilir ve bu da USD'yi yeniden güçlendirir," dedi.

Euro bölgesi tahvil getirileri istikrarını korudu ve Almanya'nın 10 yıllık tahvil getirisi, blok için gösterge olan, sadece bir baz puan düşüşle %0,91'de kaldı.

Analistler, Çarşamba günü açıklanacak ABD verilerinin gecikmeli bir gösterge olduğunu ve henüz enflasyonun yumuşadığını göstermeyebileceğini ve getiri eğrilerinin daha da düzleşebileceğini veya tersine dönebileceğini belirtti.

Getiri eğrisinin düzleşmesi genellikle ekonomik yavaşlamanın bir işareti, tersine dönmesi ise resesyonun habercisi olarak görülüyor. İki ve 10 yıllık getiriler arasındaki farkla ölçüldüğü üzere, ABD eğrisi eksi 40 baz puanın altında derin bir şekilde ters dönmüş durumda.

Petrol fiyatları, endüstri verilerinin ABD ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde arttığını göstermesinin ardından düştü ve talepte olası bir kesintiye işaret etti. Brent ham petrol vadeli işlemleri 61 sent düşerek varil başına 95,73 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 70 sent düşüşle 89,82 dolara geriledi.

Altın da kazançlarını azalttı ve %0,26 düşüşle ons başına 1.789,5 dolar oldu. Bir aydan uzun bir süredir ilk kez bir gecede kısa süreliğine 1.800 $ bariyerini aştı.

Genellikle teknoloji hisselerini takip eden kripto para birimi bitcoin %0,76 düşüşle 22.974$ oldu.