Dolar enflasyon testine hazırlanırken tedirgin bir sakinlik

 

Dolar enflasyon testine hazırlanırken tedirgin bir sakinlik

SİNGAPUR, 10 Ağustos (Reuters) - ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda faiz oranlarını ne kadar artıracağı konusunda piyasaların yakından inceleyeceği ABD enflasyon verileri öncesinde tüccarların büyük bahisler yapmakta isteksiz olmasıyla Çarşamba günü başlıca para birimleri sabit kaldı.

Rakamlar küresel günün ilerleyen saatlerinde 1230 GMT'de açıklanacak. Ekonomistler, yıllık manşet enflasyonun (USCPNY=ECI) Haziran ayındaki %9,1'den küçük bir gerilemeyle %8,7'ye ulaşmasını bekliyor. Çekirdek enflasyonun aylık bazda %0,5 olması bekleniyor (USCPF=ECI). daha fazla oku

Döviz piyasasındaki hareketler önceleri hafifti ve önceki bültenler için tepkiler değişken tahvil piyasasına kıyasla daha sessizdi. Dolar, Temmuz ortasında başlayan geri çekilme sürecine biraz ara vererek gece boyunca genel olarak istikrarlı bir seyir izledi.

Dolar 135,02 Japon yeni satın aldı ve Euro başına 1,0215 dolar seviyesinde seyretti. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları da sakindi ve Aussie en son 0,6956 $ ile 50 günlük hareketli ortalamasının hemen üzerindeydi. Kivi 0,6291 dolardan işlem gördü.

Tüccarlar tepkinin çekirdek enflasyon rakamına dönmesini bekliyor.

Deutsche Bank stratejisti Alan Ruskin, "Piyasa başlangıçta yukarı yönlü bir sürprizden ziyade aşağı yönlü bir çekirdek TÜFE sürprizinden daha fazla heyecanlanacaktır," dedi ve düşen emtia fiyatlarının enflasyonun hızla gerileyebileceği anlamına geldiği umudunu besledi.

Ruskin, "Bu aynı zamanda piyasanın son zamanlarda risk düşüşlerini satın alma eğilimine de hizmet edecek ve ABD doları için geniş tabanlı bir negatif olacaktır" dedi.

"Yukarı yönlü bir çekirdek TÜFE sürprizi son üç açıklamanın modeline uyacaktır... Bu durumda en saf uzun dolar ticareti yen karşısında olacaktır," dedi ve dolar/yen'in dolar başına 135-139 aralığına yükselebileceğini ekledi.

Politika yapıcıların tepkisine ilişkin hızlı bir okuma, Eylül ayındaki politika toplantısından önce Ağustos ayında başka bir fiyat verisi seti olacak olsa da, 1500 GMT ve 1800 GMT'de konuşma yapacak olan Fed yetkilileri Charles Evans ve Neel Kashkari'den gelebilir.

NatWest Markets'ın faiz stratejisti Jan Nevruzi, "Bu noktada TÜFE'de tek seferlik keskin bir düşüş Fed için o kadar da önemli olmamalı," dedi.

"Enflasyondaki hızlanma sıkılaştırma cephesinde çok daha fazlasının yapılması gerektiği anlamına gelirken, en azından birkaç aylık tutarlı bir trend görmeleri gerekiyor."

Günün erken saatlerinde açıklanan Çin enflasyon verileri, tüketici enflasyonunda küçük bir artışla %2,7'ye yükseldiğini ve fabrika kapısı fiyat artışında yavaşlama olduğunu gösterdi. HSBC analistleri, TÜFE'nin hala düşük çıkmasının "tüketimdeki toparlanmada devam eden baskıya" işaret ettiğini söyledi. daha fazla oku

Offshore ticarette yuan bir miktar değer kaybederek dolar başına 6,761 seviyesine geriledi.

Gelişmekte olan piyasalarda, Tayland Merkez Bankası'nın faiz oranlarını rekor düşük seviyelerden yükseltmesi ve bahtın son kazançlarına tutunması bekleniyor.

Son aylarda kripto para fonlarının silinmesi ve çalınmasıyla sarsılan Bitcoin, Çarşamba günü 23.000 $ seviyesindeydi.